Reflexzonetherapie is een natuurlijke geneeswijze, die ervan uit gaat dat op handen en voeten zones liggen, die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam.
Het lichaam wordt als het ware weerspiegeld op de voeten en de handen. Door middel van een speciale massage van de reflexzones worden reacties in het lichaam verkregen. Hierdoor worden klachten verholpen of verlicht.

Reflexzonetherapie is als geneeswijze eeuwenlang bekend. Voor zover men nu kan nagaan werd zij al beoefend door de Egyptenaren, de Chinese volkeren en de Indianen. Begin 1900 werd deze therapie door twee Amerikaanse artsen en een fysiotherapeute herontdekt.
In 1958 heeft de Duitse fysiotherapeute Hanne Marquardt de reflexzonetherapie in Europa geïntroduceerd.

Hoe werkt reflexzonetherapie

Het doel van reflexzonetherapie is het herstellen van een natuurlijk evenwicht in het lichaam. Reflexzonetherapie ondersteunt en bevordert de natuurlijke processen en brengt zo het lichaam in balans. Het zelfherstellend vermogen van de mens wordt gestimuleerd zodat (pijn)klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Door het, middels speciale technieken, behandelen van de reflexzones, wordt een reactie bewerkstelligd in het bijbehorende lichaamsdeel. Daarnaast gaat er een ontspannende werking van een reflexzone-therapeutische behandeling uit, waardoor u zowel lichamelijk als geestelijk tot rust komt.
Reflexzonetherapie kan ook preventief worden gebruikt, om klachten te voorkomen.

Vergoeding

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden behandelingen door een bevoegd reflexzonetherapeut. Kijkt u daarvoor in uw polisvoorwaarden en/of
klik hier om het overzicht te bekijken.

Behandeling

De reflexzonetherapeut komt via anamnese (vraaggesprek) en onderzoek tot een behandelplan, dat met u wordt besproken.
Een behandeling duurt ongeveer 45-60 minuten. De eerste behandeling duurt wat langer. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard van de klacht.
De prijs voor een consult bedraagt 69 euro (2021).

Tijdens het afnemen van de anamnese informeert de therapeut of u voor de klacht al bij de huisarts bent geweest, wat diens diagnose was en of deze op de hoogte is van het feit dat u zich onder behandeling van een reflexzonetherapeut heeft gesteld. De therapeut kan, in overleg met u, contact opnemen met de huisarts.
Deze werkwijze bevordert de samenwerking tussen de reguliere- en de alternatieve, complementaire geneeswijze.

Behandeling gaat op basis van afspraak